Tuesday, April 14, 2009

Baru nak bernafas ....

Hidup nie macam macam .... kenapa la aku x jadi anak raja, senang x payah reja, kepala x yah sakit .... satu soalan yang agak bodoh kalau dipikir pikirkan ... dah jadi lumrah hidup manusia mcm tu ... ada yang sejak lahir senang sampai ketua ... ada yang besa saja ... bagi insan mcm aku nie ... yang suam suam org kata ... x senang dan x susah .... takkan nak duduk ditakuk nie saja .... usaha dan ikhtiar perlu ada dalam memajukan diri ... memang x kan sampai bila bila pon bleh jadi anak raja walaupon kawen dengan anak raja ... tp sekurang kurang nya kemajuan dalam diri dapat dicapai ...
Penat letih dalam menjalani kehidupan seharian nie adalah perkara biasa ... bagi aku yang keja x pandai menjawab nie memang la kena keja sampai bebila ... bila jawab banyak rasa mcm aku nie byk cekadak plak ... tp apa apa pon aku still ok lagi ... cuma penat skit sebulan dua nie ... dah lama x merasa cuti ujung minggu nie ... baru minggu lepas ja rasa cuti ujung minggu. ingat indon kontrak keja kt malaysia nie pon ada cuti ujung minggu ... kalau idak mcm mana leh melambak dekat klcc ujung minggu tuh ....
hmmm, kalau tengok pos n pangakat tuh Exec...mcm best ja ... tp dalam kurungan kuli batak .... cuma pengolahan ayat saja yang membuatkan ia nampak lebih manis ... kita kena paham ... setiap orang yang kerja makan gaji nie adalah kuli batak .... lain la kalu run bisnes ...
Lepas sehari ke sehari keja mcm nak gila .... sampai x dan mangkit tidoq lagi pon org dah kol suh buat keja .... hmmm nampak mcm x dak apa ja kan ... apa lah salah nya bangun awai skit buat keja ... tp kalau dah hari hari tengah malam baru nak balik .... pepagi buta dah kena gerak suh buat keja ... bleh sakit la badan nie ... untuk long term memang ada effect .... tp apa kan daya .. kuli batak namanya ... tp nasib baik officemate semua memahami ....
sebenarnya orang yang kalau keja kalau x cukup rehat nie mcm mcm silap bleh berlaku .... sebab terlampau letih ... jadi fokus ketika keja tu kurang .... mcm minggu lepas sebagai contoh .... habih user dekat kedah perlis penang ngan perak x bleh pakai system .... semua keja aku la nie .... padahai ter 'comment' satu line saja ..... trus x jalan .... hahaha .... esok pepagi semua org sampai dok penin .... aku masuk ja trus jadi tok bomo .... x sempat panaih buntut trus da setel ... tp aku agak kesal gak la ngan silap mcm tu .... tp apakan daya .... memang terlepas pandang yang tu satu .... watever pon life must go on ... vote for enrecorded leave ... hahahaha .... byk miggu sangat keja x cuti cuti ... nak amek jugak sehari dua cuti tuh ... baru leh tenang tenang kepala otak .... hmmm lama gak x memblog nie ... skali tulis susah nak berenti .... tp rasanya baik stop kt sini ... kepala pon dah mcm kureng skit sakit tuh ... dah x dak tekanan dah rasa ....
ok loh wish me luck la ... sampai lagi 2 bulan da nak kawen ... mintak mintak gemok skit ... sampai mamak bashir dekat amin bawah ni pon tegur ... lama dia x kt sini ... jpa semalam ja dia kata lagi kurus ... huh .. lg 2 bulan nie nak kawen ... takkan nak jadi skepeng pon ...
hahahah .. ok loh ........

12 Orang budak itam:

peah @ peps said...

..stress keje sampai bebila acu..:)..

anyway..saya wish acu good luck dlm usaha menggemukkan diri..

chiaci said...

hahaaha..tergelak sorg org baca entry ni...x tau lak yg my husband to be ni...pandai gak bersastera..hahhha

Hafiz Fahaza Ghazali said...

huhu cepat aje komennye ...

sHibI said...

oit kepeng...hahah

Dalina @ Ardina said...

soklan peberet acu
"akak, call masuk je, duit masuk ek?"

hahah agaknya menyebabkan aku masih survive dgn keje skrg sbb ade buat benda lain gak.. kalau idak mesti tensi tahap gaban!!!

Dalina @ Ardina said...

kawin kompom gumuk...

- L e 3 n - said...

ko kawen nnti gemuk la....
cuma jgnla gemuk kedepan plak.... (mcm laki aku) hehhehe...

Hafiz Fahaza Ghazali said...

hehehe ... memacam ... dari tensen sampai gemok lak ... hmmm ??? jauh tuh ..

ashiena said...

intan pandai masak.. pasti tak ada masalah nanti acu.. :)

nagakeciks said...

aku, lepas kawin still x gemuk2...hahahahaha

chiaci said...

hhahahah gemuk sasa x pe...jgn gemuk booooo....hehe

Hafiz Fahaza Ghazali said...

hehe .... pelan pelan gemok la nanti ...